עולים חדשים במערכת החינוך

מאת איריס 10:32 @ 12-04-2017

קטגוריות: בתי ספר, למידה

תלמידים עולים חדשים

עליה ארצה עבור יהודים השוהים בחו"ל היא מפנה מבורך בחייהם ואולי גם הגשמת חלום, אך למרות השמחה המלווה את ההצטרפות לקהילת ישראל בארץ הקודש, מזמנת ההגירה גם לא מעט קשיים, מטבע הדברים. ילדיהם של העולים משתלבים במוסדותיה של מערכת החינוך הישראלית וצריכים להתמודד עם מאפייניה הייחודיים. אתגרים לימודיים, חברתיים ורגשיים הם מנת חלקם של ילדי העולים, ואין זה משנה מהי מדינת המוצא שלהם. היערכות נכונה לעליה ארצה, מודעות גבוהה, ליווי וסיוע יסייעו לילדי העולים להשתלב בישראל. משימה לא פשוטה וחשובה זו היא תפקידם של ההורים: אז כיצד ההורים במשפחות העולים יכולים להכין את ילדיהם כראוי להתמודדות עם מערכת החינוך הישראלית ואילו כלים, אמצעים ומיומנויות יקלו עליהם להתמודד עם האתגר?

קשיי קליטה

כאשר אנשי מקצוע ישראלים נדרשים לתאר את ההתמודדות של ילדי העולים הם משתמשים במונח "קשיי קליטה". מונח זה, שעשוי להישמע קליל, נושא משמעות כבדה ולמעשה כולל ערב רב של אתגרים המוטלים על כתפיהם הקטנות של ילדי העולים. מספר כללי אצבע בהם יעמדו הוריהם ויפורטו במאמר זה יקלו על כולם את התהליך הקשה של הקליטה בישראל.

מודעות

על ההורים להיות מודעים, ללמוד, לקרוא ולהבין מה צפוי להם ולילדיהם. הילדים המגיעים מארץ אחרת בעלת תרבות וחוקים שונים נתקלים בהרבה מאד קשיים – רגשיים, חברתיים, תרבותיים ולימודיים על רקע ההבדלים בינם לבין התלמידים בני המקום. אפילו פרטים שנראים זניחים כמו מזג אויר שונה ודפוסי לבוש עלולים ליצור תחושת זרות וזרות, וגם עליהם ראוי לתת את הדעת.

הכנה מוקדמת

על ההורים לתאר לילדיהם עוד טרם העלייה ארצה את מה שצפוי להם. לא רצוי לצבוע את המציאות בצבעים ורודים יתר על המידה. לעתים קרובות, ילדי העולים מדמיינים את הארץ המובטחת והכה נחשקת כארץ החלומות, והפגישה עם המציאות מזמנת להם אכזבה. יש לדבר עמם בעדינות ובהתאם לגילאי הילדים על הקשיים ועל האתגרים ולעודד שיתוף, שיח וחשיבה משותפת על דרכי ההתמודדות עם האתגר.

נחיתה רכה

על ההורים לדאוג שההגעה ארצה תעבור "חלק" ככל הניתן. יש להחליט מראש היכן לגור, למצוא תעסוקה ולהכיר את האזור בו תחיה המשפחה ואת מערכות החינוך בהן ישתלבו הילדים. הסדרת ההיבטים הללו תנמיך את סף החרדה ותגביר את החוסן שיאפשר לילדים להתמודד עם מצבם החדש. בהקשר זה חשוב לציין כי ילדים לרוב מסתגלים מהר יותר ממבוגרים לשינויים קיצוניים, ובכללם להגירה. לא פעם יהיו אלה דווקא ההורים שיישארו מאחור ויתקשו להסתגל. לפיכך, מומלץ להורים לשדר ביטחון ורוגע, לא לחשוף בפני ילדיהם את הקשיים ועליהם לשדר חוסן – לא מופרז ומזויף – כדי להוות משענת, נחמה וביטחון עבור הילדים.

הסתייעות בגורמים מקצועיים

גורמים מגוונים, מהסוכנות היהודית, דרך משרד הפנים ומשרד החינוך ועד עמותות שונות, זמינים בישראל לשם סיוע לעולים חדשים. מומלץ לאתר מבעוד מועד גורמים מקצועיים שילוו את בני המשפחה במהלך תהליך הקליטה בישראל וגם לאחר ההגעה ארצה.