איך יראו לימודי חינוך והוראה במאה ה-22

איך יראו לימודי חינוך והוראה במאה ה-22

העולם מסביב משתנה במהירות ומשפיע על כל אחד ואחת מאתנו בכל נקודה בחיים. הטכנולוגיה שנכנסה ליום יום נראית כבלתי נפרדת, הידע זמין לכל וזמינות זו מעלה את השאלה מהו תפקיד המורה בכיתה נכון להיום ומה יהיה תפקידו בשנים הבאות.

גורמים המשפיעים על החינוך וההוראה

החינוך וההוראה אינם נמצאים בתוך בועה ואינם מנותקים מהלך היום יום שלנו. הם מושפעים מזמינות התוכן, מהטכנולוגיה ומהסביבה החברתית שמעמידה את המורה בתפקיד שגם הוא משתנה.

• התוכן – תכנים רבים הפכו בשנים האחרונות לזמינים. היום יכול כל תלמיד למצוא בעצמו את חומר הלימוד ולהתעמק בו, אם רק ירצה בכך. מה שבעבר דרש ממנו הגעה אל הספרייה נגיש היום מהמחשב ומכל מכשיר נייד חכם. מבחינה זו, ברור כי העתיד ידרוש מהמורים להציע את המידע בצורה מעניינת, להתעמק בחומר וללמד גם את מה שאינו נגיש ברשת.
  • השפעת הטכנולוגיה על הלימוד – הטכנולוגיה משפיעה על ההליך הלימודי גם ברמת התוכן, אך גם ברמת הגירויים. התלמידים של המאה הזו חשופים יותר מאי פעם לגירויים רבים הנשלחים אליהם בו זמנית. הם מכירים עולם מהיר ותזזיתי, ולכן הם פחות סבלניים להליך לימודי שדורש מהם זמן והתעמקות. כדי ליצור עניין יהיה על המורים לבחור במתודות לימוד מרתקות, לרבות שימוש במשחקים ובסרטונים ואפילו הוראה דרך האינטרנט.
  • תפקיד המורה בבית הספר – התפקיד של המורה היום אינו רק ללמד את התלמידים. הוא מתווך עבורם את העולם ויכול להקנות להם ערכים רבים, בהם גם ערכי חברות והקניית כלים חברתיים. התפקיד של המורה אינו מסתכם בלימוד החומר: תפקידו להיות ער למתרחש בכיתתו ולחנך את התלמידים.

כיצד השינויים משפיעים על לימוד תחום החינוך וההוראה

השינויים הטכנולוגיים משפיעים על המתרחש בכיתה ובין המורה לתלמיד, אך לא רק על כך. הם משפיעים גם על לימודי חינוך והוראה באופן כללי. ברור כי על המורה להיות בעל כלים מתאימים להעביר את חומר הלימוד לתלמידים ולכן גם הוא צריך ללמוד בסביבה בה הכלים הם המתקדמים ביותר.

הלימודים כוללים בין היתר שימוש בלוח חכם, הדרכות דרך האינטרנט וכן נלמדות מתודות חדשות לרבות משחקים, הדרכות אינטרנטיות וכיוצא באלה. מעבר לשאלה איך ילמדו המורים לעתיד, יש להעלות גם את השאלה מה הם ילמדו.

המחנכים והמורים לעתיד ילמדו יותר מקצועות מאשר בעבר, וזאת בהשפעת שפע המידע הסובב אותם. התלמידים לעתיד יעמידו אותם בפני אתגרי ידע, ועליהם לדעת כיצד לקבל אותו בעצמם. כמו כן, הם ילמדו יותר על מיומנויות חברתיות כמעבירי ערכים חברתיים.

חשיבות ההוראה בהקניית כלים חברתיים

הטכנולוגיה משפיעה על הידע, על קצב הלימוד ועל התפיסה החברתית של היחיד. הניתוק בין התלמידים גדול יותר מאי פעם ורבים מהם חסרי כלים חברתיים. במסגרת החינוך וההוראה ילמדו המורים לעתיד גם איך להקנות לתלמידים כישורים חברתיים בעידן הטכנולוגי.