• בלוגים
  • איריס

הסימנים, הקשיים וההשפעות של לקות הלמידה בכיתת הלימוד

הסימנים, הקשיים וההשפעות של לקות הלמידה בכיתת הלימוד

ילדים המתמודדים עם לקויות למידה שונות מוצאים את עצמם לא אחת נקלעים לקשיים נוספים הנלווים ללקות עצמה, ובעיקר למידת יכולתם להשתלב בהצלחה בכיתת הלימוד. הדבר נובע לא אחת מחוסר יכולתה של המסגרת הלימודית להתמודד עם קשיים של התלמיד לזהות את הצרכים הנקודתיים שלו, ובהתאם לספק לו את המענה הנכון הנדרש לו לצורך שילובו המלא בכיתה, במסגרת הרגילה.

סימנים המעידים על לקות למידה

ישנם מספר סימנים המעידים על כך שמדובר בלקות למידה, המהווים רמז עבור המערכות החינוכיות לכך שהילד זקוק לסיוע. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בתחומים רבים. בתחום השפה והחשיבה, למשל, יגלה הילד קשיים בהגיית מילים מסוימות, אוצר המילים שלו יהיה מצומצם יחסית לבני גילו, הוא יגלה חוסר עניין בשעת סיפור וקושי בזכירת מספרים, שמות, צבעים וגם אותיות. בתחום החשבוני הוא יגלה קשיים הקשורים לשימור כמות, לבניית רצף עולה של מספרים וגם לתפיסה כמותית. בתחום הריכוז והקשב, לקות הלמידה שממנה סובל הילד יכולה לבוא לידי ביטוי בחוסר ההתמדה שלו בביצוע מטלות שונות ובקושי שלו להשלים מטלות ולהתמודד בהצלחה עם כישלונות. הוא יתקשה לדחות סיפוקים ויפגין היסח דעת בולט מאד, בהשוואה לבני גילו האחרים. בתחום המוטורי, ייתכן שיתקשה במוטוריקה עדינה, הבאה לידי ביטוי באחיזה נכונה של העיפרון, בגזירה, בשרטוט, בצביעה בתוך צורות מוגדרות וכיוצא באלה.

כיצד מתמודדים עם כך נכונה?

בשנים האחרונות מאמינים כי שילובם של ילדים המתמודדים עם לקויות למידה בדרגות שונות במערכת החינוך הרגילה, בכיתות הרגילות, היא דרך מצוינת לסייע לילד ולאפשר לו להתגבר על קשיים בהצלחה רבה יותר. אולם, כדי ששילוב זה יתאפשר ויוגדר כהצלחה נדרשת תשומת לב רבה, הן מצדם של המורים והן מצדם של ההורים. הצלחת שילובם של ילדים המתמודדים עם לקויות למידה קשורה לא מעט במורים: האם המורים עצמם אכן סבורים שיוכלו לסייע לילד, האם הם מוכנים לספק לו את כל הכלים שהוא זקוק להם ובעיקר – האם ביכולתם לעשות זאת בהצלחה. אם הם עברו הכשרה מתאימה ויודעים כיצד להתמודד עם לקויות למידה שונות וגם לזהות את הסימנים שלהן כבר בשלבים מקדימים, הם בהחלט יוכלו לסייע לתלמיד בהתמודדות הלא פשוטה הזו.

באשר להורי הילדים, גם להם תפקיד חשוב מאד בהצלחת שילובם של הילדים במערכת החינוכית הרגילה ובהתמודדות עם הקשיים הנלווים ללקות הלמידה. לאור זיהוי סימנים המעידים על הלקות, חשוב לבצע אבחון מקיף אצל אנשי מקצוע כדי לאתר את סוג הלקות שממנה סובל הילד ולבחון את הפתרונות האפשריים שיוכלו לסייע לו בהתמודדות אתה. במרבית המקרים מדובר בילדים בעלי מנת משכל גבוהה יחסית ואף יותר מהנורמה, ילדים בעלי יכולות רבות, שלצדן לא מעט קשיים. ההתמודדות עם הקושי שאותו הם פוגשים עשויה להותיר בהם תסכול רב, שחשוב למנוע אותו כבר בשלבים המוקדמים. הדבר יכול להתבצע על ידי ההורים וגם בעזרת המערכת החינוכית כולה.