• בלוגים

מאת איריס 12:46 @ 25-01-2017

קטגוריות: למידה בלתי פורמלית

כיצד פעילות גופנית על אופניים מסייעת לילדים לשבת בריכוז בכיתה

מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על הקשר ההדוק שבין פעילות גופנית להישגים לימודיים. מחקרים אלה בחנו את מידת השפעתה של פעילות גופנית מסוגים שונים על יכולתם של התלמידים להתמודד בהצלחה עם האתגרים השונים בבית הספר ולהגיע להישגים גבוהים. המחקרים התייחסו לתלמידי בית הספר היסודי ומצאו קשר חזק מאד בין מדד כשירות הכושר הגופני של הילד לבין הישגיו.

חשיבותה של הפעילות הגופנית

כולנו יודעים עד כמה פעילות גופנית חשובה לנו מאד ותורמת לבריאותנו. לאחרונה נמצא כי הפעילות הגופנית מומלצת מאד גם לתמידי בית הספר, מסייעת להם לשבת בריכוז בכיתה וגם עוזרת להם להגיע להישגים גבוהים הרבה יותר. ככל שעוסקים בפעילות גופנית רבה יותר, לרבות רכיבה על אופניים, רמת השומנים בגוף אצל הילד נמוכה יותר. רמות נמוכות של שומנים בגוף מאפשרות למערכות השונות לתפקד כהלכה (בתנאי, כמובן, שאין המדובר ברמות נמוכות מדי, מתחת לממוצע), ומכאן גם להצליח להתמודד עם אתגרי החיים, לרבות הלימודים בבית הספר.

כיצד תורמת פעילות זו?

הפעילות הגופנית, לרבות הרכיבה על האופניים, גם כשהיא מוגדרת כפעילות נמרצת מאד, מחזקת את הנינוחות של הילד, משפרת את יכולת הריכוז שלו, ומכאן גם את הביצועים שלו בבית הספר. במהלך הרכיבה משתחררים כימיקלים שונים במוח, שגורמים לתחושת שחרור וגם רוגע. מצב הרוח של הילד משתפר, הדימוי העצמי שלו עולה, הוא מפיק לא מעט הנאה ועניין בפעילות עצמה ויכול לנתב את האנרגיה הרבה שצבר במהלך היום או את האגרסיות שלו לדרכים מקובלות יותר – לאפיקים מקובלים – לרכיבה על אופניים.

איך עושים את זה נכון?

כדי להפיק מכך תועלת רבה ככל היותר, מומלץ לבצע את הפעילות הגופנית גם בהפסקות בין שיעור לשיעור וגם לוודא, כמובן, שהילד מתחבר אליה. הרכיבה על אופניים יכולה להיות רכיבה קבוצתית, אינדיבידואלית, תחרותית, הישגית או רגועה – בדרכו לבית הספר או בחזרה. כדאי לשלב במהלך הרכיבה אתגרים שונים, שידרשו מהילד ריכוז ותשומת לב וביצוע פעילויות ספורטיביות נוספות, שיוכלו לפתח מיומנויות חשובות לא פחות. במידת האפשר, מומלץ להימנע מגירויים מיותרים, ולכן כדאי גם לצאת לרכיבות אופניים בשטחים פתוחים, במרחבים הגדולים בהם ניתן לרכוב באופן חופשי יחד עם ילדים נוספים או עם בני המשפחה.

אופניים חשמליות, שהפכו לפופולאריות מאד בשנים האחרונות, מהוות אופציה נפלאה לפעילות גופנית עבור ילדים, והזדמנות לפרוק את המתח שהצטבר במהלך היום. הדבר חשוב במיוחד לתלמידים המתקשים להתרכז ולהתמקד במשימות הלימודיות השונות. האופניים החשמליות הן פתרון מצוין להגיע ממקום למקום (מהבית לבית הספר ובחזרה), אך יחד עם זאת גם אפשרות לפעילות מחוץ לבית, פעילות גופנית מהנה. הן הופכות את הילד לעצמאי הרבה יותר, מלמדות אותו לא מעט על חוקי התנועה ובעיקר – מהוות אמצעי מושלם עבורו לשלב בין הנאה לבין פיתוח מיומנויות חשובות, לרבות יכולת הריכוז והשליטה העצמית.