כישורים נדרשים להנחיית קבוצות ולמי מתאים תחום זה

קבוצות מהוות חלק מהותי בצורות ארגון שונות. כיתות לימוד הן קבוצה, קבוצות לימודיות מהוות קבוצה אף היא, וגם צוותים בתעשיות השונות מהווים קבוצה. למנחה הקבוצה תפקיד משמעותי בקבוצה, הן אל מול התהליך הקבוצתי והן מול חברי הקבוצה השונים. חלק מהרכיבים המשחקים תפקיד בהצלחת מנחה הקבוצה הינם מפיינים וכישורים שאינם ניתנים ללימוד: גיל, מין, חוש הומור או ערכים תרבותיים ומקצועיים. רכיבים אחרים ניתנים ללימוד: מודעות לתפקידיו כמנחה הקבוצה, מודעות לתהליכים אשר הקבוצה עוברת כמכלול, התנסות במצבים שונים העלולים להתרחש במסגרת הקבוצה ואופני קביעת מטרות הקבוצה ודרכי פעולתה.

מהן התכונות הנדרשות ממנחה קבוצות?

מנחה קבוצות טוב הוא אדם בעל מודעות גבוהה ומוכנות ונכונות ללמידה מתמשכת. אדם אשר הינו בעל ניסיון חיים ואומץ להתמודד עם  מהלך החיים עצמו ועם הרגשות והאתגרים המתלווים לו. אדם שהתנסה ביחסים שונים בתפקידים מגוונים, ובעל יושרה ורצינות.

מנחה טוב הוא כזה המשתוקק להבין, אך מוכן לקבל ומסוגל להתמודד עם מצבים בהם דווקא העמימות וחוסר הוודאות שולטים, אדם שזהותו העצמית ברורה והוא משדר אמינות, מהימנות ובטחון לחברי הקבוצה.

תפקיד הנחיית קבוצות הינו תפקיד אשר במסגרתו פועל מנחה הקבוצה לקידום מטרות הפרטים בקבוצה וקידום מטרות הקבוצה ככלל. הוא מוביל תהליכים ומשמש מקור סמכות, אך אינו משמש כמקור ידע בלעדי או יחידי. מנחה טוב הינו טיפוס היוצר אמון בין חברי הקבוצה ובין הקבוצה למנחה, יוצר תקשורת בין ותוך- אישית אפקטיבית, ומביא לשיתוף פעולה של כל חברי הקבוצה.

מה לומדים במסגרת קורס להנחיית קבוצות?

קורס בנושא הנחיית קבוצות מיועד לתת למשתתפים בו את הכלים הנדרשים בכדי לתפקד בהצלחה בתפקידי הנחיית קבוצות. הקורס נחלק לחלקים עיוניים ותיאורטיים, כאשר בחלקו העיוני לומדים התלמידים על שיטות הנחייה שונות, כיצד להתמודד עם מצבים שונים, העלולים לצוץ במהלך פעילות קבוצתית, לימוד הדינמיקה הקבוצתית ותפקידים שונים שאנשים בקבוצה נוטלים על עצמם, על סוגי קבוצות שונים ועל תהליכי התפתחות הקבוצה, תהליכי סיום ופרידה ועוד.

בחלק החוויתי- התנסותי, התלמידים משתתפים הן כחברי קבוצה והן כמנחים בקבוצות שונות. במהלך החלק ההתנסותי מגבשים התלמידים סגנון ייחודי בהנחייה, תוך בחינה והבנת המקום שלהם כמנחים. בנוסף, צוברים הם ניסיון בהתמודדות מול תופעות שונות ואתגרים אשר עלולים לצוץ בעת ההנחייה.

למי מיועדים לימודי הנחיית קבוצות?

לימודי הנחיית קבוצות מיועדים לבוגרי תואר ראשון בתחומים של מדעי החברה, חינוך, ייעוץ ארגוני, פסיכולוגיה ומשאבי אנוש. בנוסף לדרישות התואר, על המועמדים לעבור ראיון אישי. הקורס מיועד עבור אנשי מקצוע המעוניינים או נדרשים להנחות קבוצות במסגרת תחום עיסוקם, וכן לאנשים הבאים לרכוש ידע וכלים לפיתוח אישי ומקצועי במסגרת לימודי- המשך בתחום החינוך, לדוגמה.

לימודי הנחיית קבוצות מקנים כלים נחוצים לאלו הנדרשים לעמוד באתגרי הנחיית קבוצות במסגרת תפקידם. הלימודים נחוצים גם לבעלי הכשרון הבולט בתחום וגם לכאלו שיש להם היכולת אך חסרים את הכלים הבסיסיים. גם בעלי הכשרון הבולט בתחום יקבלו כלים אשר יאפשרו להם להתמקצע ולמצות את כשרונם הטבעי.