למה הסדר חשוב כל כך?

האתגר שבשגיאות... אני חושבת שרוב המורים לחשבון יסכימו אתי בכך שתלמידיהם שולטים היטב ב-4 פעולות החשבון אך בכל זאת טועים ב"תרגילי שרשרת", כך אנו קוראים לתרגילים המכילים 2-3 ויותר פעולות חשבון. הבעיה היא בסדר פעולות החשבון. מיומנויות אלה התלמידים מתחילים לרכוש החל מכיתה א' , כאשר לומדים חיבור וחיסור, ובכיתה ב' מרחיבים אותם בפעולות כפל וחילוק.

לפעמים זה קורא בגלל ההסברים לא מספיק משכנעים. אולי כדאי להתחיל מכלל חשיבות החוקים והסדר בחיי יומיום של האדם ושל החברה: בביה"ס, בתנועה בדרכים, בביה"ח וכו'.

סדר הפעולות אפשר להשוות עם דיקדוק בשפה. לתלמידים עולים צריך להראות חשיבות סדר המילים במשפט. כידוע שלכל שפה יש מבנה משלה. לדוגמה , בעברית אנחנו קודם משתמשים בשם עצם או כינוי גוף ואחר כך בפועל  ובסוף מוסיפים על מי / מה מכוונת הפעולה (נושא ונשוא), תאור מקום. באמהרית הפועל נמצא בסוף המשפט. בעברית התואר אומרים/ כותבים אחרי השם וברוסית, באנגליד התואר יכול להיות גם לפני השם וגם אחריו, תלוי מה רוצה להדגיש הדובר. ע"י שינוי המיקום של המילה  רק  ניתן לקבל 5 משמעויות שונות:

רק אני לקחתי אותו אתמול לגן
 אני רק לקחתי אותו אתמול לגן
 אני לקחתי רק אותו אתמול לגן
 אני לקחתי אותו רק אתמול לגן
 אני לקחתי אותו אתמול רק לגן

לא מקסים...?

רק לאחר שהתלמידים יפנימו חשיבותו של הסדר בכלל, הם גם ישתדלו לנסח את המשפטים על-פי החוקים וגם לפתור תרגילים על-פי החוקים עבור סדר הפעולות. לדוגמה, התלמיד יכול לפתור את התרגיל הבא באופן שגוי ולהסתמך על מה שיותר קל :

0 = 10-9+1

כאן המספרים "מזמנים" את התלמיד לבצע קודם חיבור ואחר כך חיסור. נוח לחבר 9 עם 1 , לקבל 10 , ואז מ-10 לחסר 10. זה לא יקרה עם הילד יפנים את החוק של סדר הפעולות ויבצע קודם חיסור 1-9 ול-1 יוסיף עוד 1:

2=10-9+1

בטוחה שהמורים המקצועים ימצאו את הקשר לנאמר בהוראת המקצוע כל שהו, כי בעצם החוקים המציאו בני אנוש לנוחות התקשורת, כדי להבין זה את זה.

• יורם אורעד 20:21 @ 20-01-2011

ויקי ערב טוב

איזה יופי של רעיון. אני חושב שהקישור לפעולות מוכרות מחיי היום יום מקרבות את הפעולות המתמטיות לעולמם של הילדים. במיוחד מצא חן בעיני הקטע שהצגת מתחום הלשון:

רק אני לקחתי אותו אתמול לגן
     אני רק לקחתי אותו אתמול לגן
     אני לקחתי רק אותו אתמול לגן
     אני לקחתי אותו רק אתמול לגן
     אני לקחתי אותו אתמול רק לגן

פשוט נהדר

בברכה

יורם

• viki 21:55 @ 22-01-2011

יורם , שבוע טוב!

בהחלט , כל מה שנוגע בחיי יומיום של התלמידים מאפשר למידה באופן טבעי וזורם. מעבודות של ויגוצקי ולוריא (המחקרים שלהם שנעשו באוזבקיסטן) ידוע שיכולת החשיבה והלמידה של בני אדם תלויה  בניסיון וידע הקודם שלהם. חשוב לנו, למורים, לא לשכוח על כך.

תודה על תגובתך.

ויקי