רשת חברתית ככלי עזר ושיתוף פעולה למורים המלמדים תלמידים עולים

המאפיין הבולט בבית ספר ישראלי במגזר היהודי הוא אוכלוסיית תלמידים ששפת אם שלהם אינה עברית. ולעתים קרובים מורים חסרי אונים אינם יודעים איך ללמד ומה ללמד, איך לתקשר , מה היא התרבות והמנהגים שהביאו עולים חדשים עמם מארץ מוצאם. מזמן חשבתי שמורים המלמדים תלמידים עולים צריכים לבנות מיני-אתר ברשת חברתית מקצועית בנושא קליטת עלייה.

מדינת ישראל היא ארץ קולטת עלייה מאז היווסדה. קליטת עולים מחייבת היערכות מקדימה של משרדי הממשלה והמוסדות הרלוונטיים, לצורך מתן פיתרונות דיור, תעסוקה, רווחה, בריאות, שירותי דת וכמובן חינוך. רכישת השפה העברית הופכת למשימה לאומית. המשימה מוטלת קודם כל על המדינה. התלמידים העולים נזקקים לסיוע ברכישת השפה, ובהשתלבות בלימודים ובחברה. כך אומר חוזר מנכ"ל תשע על המשימה הזאת:

"במערכת החינוך לומדים תלמידים רבים שלא נולדו בישראל והעברית אינה שפת אמם. תלמידים אלה מצויים משך שנים לא מעטות במעבר בין-תרבותי משמעותי וחווים לא מעט קשיים שעתידים לחלוף. הקשיים נובעים מעצם המעבר ומהצורך להשתלב בחברה חדשה בעלת תרבות ואורחות חיים שונים מאלה שהתלמידים הורגלו בהם בארץ מוצאם. מערכת החינוך היא מקום המפגש הראשוני של העולים עם החברה הישראלית. תפקידו של בית הספר הוא לסייע בהשתלבותם של התלמידים העולים במערכת החינוך ובקהילה."

לא מעט מחקרים חקרו ותיארו קשיי הקליטה, ההסתגלות והלמידה של תלמידים עולים (הקשיים של התלמידים). אף אחד לא בדבר על קשיים של המורים בהוראת תלמידים עולים. מה אופי הבעיות העולות בהוראת תלמידים עולים, על פי דעתם של המורים המלמדים אותם? כיצד הם מתמודדים עם הקשיים בהוראת תלמידים עולים? ומה נדרש כדי לפתור את הבעיות האלו? מה הן מעצימות של המורים שנותנות להם תחושה של הצלחה ?

כאן תוכלו להעלות סוגיות, שאלות, נושאים שעולים בהוראת תלמידים עולים, הקשיים ודרכי התמודדות עמם. אתם מוזמנים להכניס חומרים שיכולים לעזור לעמיתים בעבודם. אתם מוזמנים להצטרף היום ועכשיו.

ויקיWink

היום התקבלה החלטה ע"י שרי הממשלה על איסור בהקמת נפרדות לעולים. אני מבולבלת לגמרי. על מה מדובר? על כיתות אולפן או על כיתות רגילות ? מקווה שזה לא קשור לעולים. הרי, אלכס מילר שעומד בראש וועדה זאת , פעם היה עולה חדש ולמד באולפן. ומה היה קורה אם כל העולים של שנות ה-90 היו חסרי זכאות זאת? !

• יורם אורעד 22:48 @ 12-01-2011

ויקי ערב טוב

מרגש לראות את התחלת הפעילות בקבוצה שפתחת. אני אינני בא מהתחום של הוראת תלמידים עולים ואינני מכיר באופן מפורט ומעמיק את קשיי הקליטה שלהם אך אני בטוח שמורים העוסקים בזה יוכלו לתרום זה לזה בשלובים. אני מציע שתפני למורים שאת מכירה והעוסקים בתחום זה, הן באמצעות דוא"ל והן באופן אישי כדי שישתתפו בקבוצה חשובה זו.

המשך מוצלח

יורם

• עפר פיין 17:15 @ 15-01-2011

היי ויקי, היי כולם

הנה תקציר הסיפור שלי:

בגיל 4 עברתי מישראל לדרום-אפריקה. בבית הספר שם, כמו באנגליה, מתלבשים מגיל צעיר בתלבושת אחידה מאד קפדנית. מכנסיים קצרים, עד מעל הברכיים, גם בחורף, גרביים ארוכים, עד הברכיים, נעליים שחורות מצוחצחות, מבריקות, עניבה וכובע מצחיה עם סמל בית הספר. מי שהפריע בשיעור קיבל עונש פיזי מדוד ומנומס, או עם סרגל על פרקי האצבעות, או עם מקל שורקני בטוסיק, והכל באנגלית ובאפריקנס.

בגיל 10 חזרתי ארצה, ישר לקיבוץ. ילדים יחפים, לינה משותפת. כיתה שנמצאת באותו בניין שבו ישנים ושבו אוכלים, כך שלפעמים ילדים שאיחרו לשיעור היו נכנסים לכיתה עם פיז'מה.. וכמובן שלא זכרתי מילה בעברית.

לפני 9 שנים עברנו לשנה לשוייץ, עם שלושת הילדים. ברחוב ובבתים מדברים שוייצרית, בבית הספר גרמנית. השיעורים מוקפדים ולחוצים. הולכים ברגל לבית הספר בכל מזג אוויר. לא אשכח את דברי אחד הילדים שלי: "אני לא הולך יותר לבית הספר הזה, ואם תנסו להכריח אותי - אלך ברגל לשדה התעופה.."

אז ברור שיש לי מקום חם בלב לעולים. כל אדם שעובר מתרבות אחת לתרבות אחרת זקוק לכל תמיכה אפשרית. אנחנו צריכים להיות קשובים ורגישים במיוחד, והקבוצה שפתחת היא צעד חשוב בדרך למיקוד תשומת לבנו באותם תלמידים עולים. הם זקוקים לכל טיפת אמפטיה שנוכל לתת להם, וכמובן ליד מקצועית מכוונת.

כל הכבוד לך ויקי, ולכל העוסקים במלאכה

להתראות

עפר

• viki 22:21 @ 15-01-2011

היי, עופר!

חשבתי שוב על הסיפור הנרטיבי שלך. נכנסתי לרשת שלובים ולא מצאתי אותו לא בקבצים הפתוחים לכל חברי הרשת ולא בקבצים הפתוחים לקבוצה. הסיפור כל כך מרגש ומעניין שאולי כדאי לכתוב אותו בבלוג , לפחות בבלו קבוצתי , אם לא בבלוג פתוח. זה יכול לתרום למורים אחרים.

ויקי

• עפר פיין 22:41 @ 22-01-2011

היי ויקי,

sorry, רק עכשיו ראיתי את התגובה שלך, אבל נראה לי שזה כתוב בבלוג הקבוצתי בקבוצה שלך והקבוצה פתוחה..